szerda, december 6, 2023
HomeIphoneA Foxconn tüntetések miatt 6 millióval kevesebb iPhone jut piacra az idén

A Foxconn tüntetések miatt 6 millióval kevesebb iPhone jut piacra az idén

A széles körben a világ legnagyobb iPhone-üzemének tartott létesítményben készül az Apple iPhone Pro csúcsmodelljeinek többsége.

Több mint 15 éven át az Apple üzleti modellje – miszerint hardvergyártását kínai üzemekbe szervezi ki – óramű pontossággal működött, annak ellenére, hogy időnként a szörnyű munkakörülmények és a munkavállalók jogkorlátozása miatt aggályok merültek fel. De ennek úgy tűnik, hogy vége szakadhat.

Az Apple szerződéses gyártópartnerei még a 2020-2021-es COVID-19 járvány csúcspontján is nagyrészt teljesíteni tudták a vállalt termelési kötelezettségeiket. A vírus 2022-ben Kínában történő újbóli megjelenése – és az ország iPhone-gyáraiban foglalkoztatott szerződéses munkások körében tapasztalható zavargások – azonban most ahhoz vezet, hogy az Apple valószínűleg jelentősen elmarad a 2022-re kitűzött termelési céljaitól.

A Bloomberg jelentése szerint a Foxconn egyik legnagyobb iPhone-gyára köré összpontosuló, nemrégiben lezajlott tüntetéssorozat azt jelenti, hogy a vállalat 2022-ben 6 millióval kevesebb „Pro” iPhone-t gyárthat. Amellett, hogy ez a hiány az ünnepi vásárlási szezonban az iPhone-ok elérhetőségét is befolyásolja, ami komolyan megvághatja az Apple 2022 utolsó negyedévének jövedelmezőségét.

A vita középpontjában a Foxconn Csengcsouan található iPhone-gyára áll. A széles körben a világ legnagyobb iPhone-üzemének tartott létesítményben készül az Apple iPhone Pro csúcsmodelljeinek többsége. Azonban már a múlt heti tüntetések kitörése előtt is meg kellett szakítani a termelést ebben az iPhone számára rendkívül termelési egységben, hogy megfeleljen Kína ellentmondásos zéró-covid politikájának, amely szigorú zárlatokat és hosszú karanténidőszakokat jelent.

Miközben a világ többi része nagy erőfeszítéseket tett a járvány megfékezésére, a COVID-19 továbbra is pusztít Kínában. Ez részben annak köszönhető, hogy Kína a múltban szigorú zárlatpolitikát folytatott, amely megakadályozta a természetes immunitás kialakulását. A zéro-covid politika káros hatásai ellenére úgy tűnik, hogy Kína nem hajlandó engedni és enyhíteni e vitatott eljáráson. Ez pedig még nagyobb bizonytalanságot jelent az Apple és gyártópartnerei számára, és a Kínától való túlzott függőség most kezd visszacsapni.

Bár a Slashgear szerint az Apple és a Foxconn talán elfojtotta a gyárakban zajló tiltakozásokat, még eltarthat egy darabig, amíg üzemek újra teljes kapacitással termelnek. A CNN jelentése szerint országszerte széles körű tüntetések zajlottak a kínai zéro-covid politika ellen. Egyelőre nem világos, hogy ezek a szélesebb körű megmozdulások hatnak-e az iPhone-gyártásra.

Most ugyan átmeneti nyugalom következhet, de az incidensek sorozata valószínűleg felgyorsítja az Apple törekvését, hogy Kínán kívüli növelje a gyártóüzemei számát. A cég egyre inkább fontolgatja, hogy Indiát használja másodlagos iPhone-gyártó központként.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Most Popular

Recent Comments