vasárnap, március 26, 2023
Home Macbook Az Apple a beszállítóinak: intenzíven tervezzék a gyártás Kínából való áthelyezését!

Az Apple a beszállítóinak: intenzíven tervezzék a gyártás Kínából való áthelyezését!

Az Apple azon dolgozik, hogy felgyorsítsa beszállítói lánca egy részének Kínából való áthelyezését más országokba, és a beszállítói láncban lévő partnereit is figyelmeztette, hogy az indiai és vietnami összeszerelés növelésével tervezzenek.

Kína volt az Apple választása sok fontos termék gyártására, de az évek során a vállalat átgondolta, hogy ennyire támaszkodjon-e az Egyesült Államokkal egyre nagyobb technológiai és világhatalmi versenybe keveredő, illetve az időnként üzletileg kellemetlen politikai döntésekkel (lásd covid-politika) operáló országra. Bár régóta tervezi, hogy elkezdi más területekre is kiterjeszteni a gyártást, most úgy tűnik, hogy az Apple egyre proaktívabbá válik a szándékait illetően.

A Wall Street Journal beszámolója szerint a tárgyalásokban részt vevő források szerint az Apple “felgyorsította a terveit”, hogy termelésének egy részét máshová helyezze át. Állítólag most már tájékoztatja a beszállítókat, hogy “aktívabban tervezzék” az összeszerelést máshol Ázsiában, különösen Indiában és Vietnamban. Az üzenetekben a jelek szerint a Foxconn Technology Group vállalataitól való függőség csökkentéséről is szó esik.

A zéró-covid kormányzati politika miatti zárlatok, valamint a Foxconn problémás csengcsoui gyárában, a Pro-modell iPhone legnagyobb gyártóhelyén történt zavargások miatt az Apple-nek egyre nagyobb szüksége van a költözésre. Az érzés már jó ideje megvan, de azzal, hogy Kína gyártási központként való megítélése az elmúlt években gyengült, például az amerikai-kínai kereskedelmi háborúk miatt, az Apple más területeken akar próbálkozni.

Ez nehéz feladat: szeptemberben úgy számoltak, hogy nyolc évbe telik, amíg a termelés mindössze tíz százalékát kivonják Kínából. Vietnamban és Indiában már most is bővülnek a gyártóközpontok, de a nagyobb eltolódás hatékonyabbá tételéhez sokkal többre van szükség.

Ennek egyik eleme az új termékek bevezetése, egy olyan folyamat, amelynek során az Apple csapatai vállalkozókkal együtt dolgoznak azon, hogy a termék tervrajzaiból és prototípusaiból teljes gyártási tervet készítsenek. Kína esetében, ahol a beszállítók és a gyártómérnökök sűrű koncentrációja áll rendelkezésre, ez a folyamat (NPI) könnyű az Apple számára.

Ahhoz, hogy más országokban is építkezhessen, az Apple-nek ki kell terjesztenie az NPI folyamatot rájuk. A munkaerő-felvétel lassulása és a világgazdaság lassulása miatt azonban az Apple számára nehezebb a munkavállalók megtalálása az NPI kezelésére új beszállítókkal új országokban – állítják a források.

Az Apple hosszú távú célja, hogy iPhone-jainak 40-45 százalékát Indiában állítsa elő, ami nagy változás a jelenlegi egyszámjegyű szintről. Eközben Vietnam várhatóan több más termékcsalád, például az AirPods, az Apple Watch és a MacBook modellek gyártását veszi majd át – írja az AppleInsider.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Source

Most Popular

Ismét új TV-csatornán kereshetik a magyarok is a világ legmenőbb focibajnokságát

Sokak szerint a legjobb, de kétségkívül a legtöbb pénzt megmozgató labdarúgó bajnokság a Premier League. Az angol pontvadászat már hosszú évek óta kisajátította a...

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

Mindig lehet egy-egy vállalatot szeretni vagy gyűlölni, lássuk ezúttal, miért nem szeretjük az Apple-t. ]]>  Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! A...

Címlapunkon: Progress Software – Megbízhatóság hálózatintelligenciával

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a Computerworld magazin 2023. március 22-én megjelent lapszámának online változata. ...

Évi egymilliárdból próbál betörni a mozis piacra az Apple

Az Apple Inc. évi egymilliárd dollárt tervez mozikban forgalmazandó filmek gyártásába és forgalmazásába fektetni. ...

Recent Comments