szombat, április 13, 2024
Home Apple hírek Az Apple-t egy világjárvány sem tudja megtörni - Rekordbevételt jelenthet

Az Apple-t egy világjárvány sem tudja megtörni – Rekordbevételt jelenthet

Jön az Apple gyorsjelentése

Szerdán, az amerikai tőzsdék zárása után teszi közzé 2020 negyedik negyedéves gyorsjelentését az Apple, amelyben a várakozások szerint rekordbevételről számolhat be a cég,

a vállalat története során először lépheti át a 100 milliárd dolláros árbevételt.

A negyedik negyedév a karácsonyi vásárlások miatt jellemzően a legerősebb negyedév az Apple-nél szezonálisan és úgy tűnik, hogy ezt a globális koronavírus-járvány sem törte meg. Egyrészt ez annak köszönhető, hogy idén októberben az Apple piacra dobta a régóta várt 5G-s iPhone-jait.

Segíthettek az 5G-s iPhone-ok

Az 5G-s telefon piacra dobása az elemzők szerint akár egy komoly készülékcsere-hullámot, egy „szuper-ciklust” is elindíthatott a felhasználók körében. Az előző ilyen „szuper-ciklus” 2014-ben volt, amikor nagyobb kijelzőket vezetett be az Apple és két különböző méretű okostelefont dobott piacra. Akkor 231 millió darab okostelefont adott el az Apple a következő négy negyedévben, ami most is rekordnak számít a volumen tekintetében (legalábbis addig, amíg 2018-ban fel nem függesztette az értékesítési darabszám adatainak közlését az Apple.) A Morgan Stanley elemzője szerint 220 millió darab telefont adhat el az Apple a 2021-es pénzügyi évében, 22 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A lezárt negyedévben az értékesítéseket némileg korlátozhatták a beszállítói problémák, a kapacitások szűkössége és a globális chiphiány, ennek ellenére a Morgan Stanley elemzője szerint az iPhone 12-es sorozat az elmúlt öt év legnagyobb sikerű bevezetése lehetett az Apple-nél.

Az iPhone 12-es sorozat mellett a negyedév értékesítéseit az is segíthette, hogy a járvány következtében az otthoni munka és a digitális oktatás növekvő keresletet biztosított az Apple olyan termékeinek, mint a Macintosh számítógépek, vagy az iPadek, ami még az év utolsó hónapjaiban is kitartott.

Minden termékkategóriában a bevételek emelkedését várják az elemzők és a feltörekvő szolgáltatások üzletág szintén rekord negyedévet zárhatott az elemzők szerint, amely mostanra az iPhone után az Apple második legnagyobb bevételű divíziójává nőtte ki magát. A szegmens többek között az Apple Music, az Apple Pay, az iCloud és az Apple alkalmazásboltjának bevételeit foglalja magában.

Az elemzői konszenzus szerint a holnap esti gyorsjelentésében 103,3 milliárd dolláros bevételről számolhat be az Apple a 2020 október-decemberi időszakra, ami 12,5 százalékos növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest.

A profitok

Úgy tűnik, hogy népszerűek az Apple drágább, nagyobb tárhellyel rendelkező iPhone-jai a vásárlók körében, ami emelheti az átlagos értékesítési árat és magasabb profit marzsokhoz vezethet. Egyelőre az elemzők a konszenzus alapján arra számítanak, hogy az egy évvel ezelőttihez képest csökkenhetett a bruttó fedezeti szint az Apple-nél, 2020 negyedik negyedévére 37,9 százalékos bruttó fedezeti szintet várnak, szemben a bázisidőszaki 38,4 százalékkal.

2022 végére azonban 40 százalék fölé emelkedhet a bruttó fedezeti szint a vállalatnál a prognózisok szerint.

A Refinitiv konszenzusa szerint a működés eredmény szintjén közel 11 százalékos bővülésről számolhat be az Apple év/év alapon, a negyedéves működési eredmény 28,4 milliárd dolláros nyereség lehet. A nettó eredménye 23,8 milliárd dollárra rúghat, ami 7 százalékos növekedés, ennél nagyobb mértékben nőhet az egy részvényre jutó eredmény a saját részvény vásárlásoknak köszönhetően. 1,41 dolláros EPS-t jósolnak az elemzők, ami közel 13 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Az Apple főbb negyedéves számai
  4Q 19 4Q 20 várt változás év / év
nettó árbevétel (millió USD)         91 819         103 276 12,5%
bruttó fedezeti szint (%) 38,4% 37,9% -0,4%
működési eredmény (millió USD)         25 569           28 368 10,9%
működési eredményszint (%) 27,8% 27,5% -0,4%
nettó eredmény (millió USD)         22 236           23 829 7,2%
EPS (USD) 1,25 1,41 12,8%
Forrás: Refinitiv, Portfolio      

Mire érdemes még figyelni a gyorsjelentésben?

A menedzsment rendszerint megfogalmaz számszerű bevételvárakozásokat a következő negyedévre, ez vitathatatlanul fontos a befektetőknek, hiszen jó visszajelzést ad arról, hogy mennyire optimista a vezetőség. Ez az elmúlt három negyedévben a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságra hivatkozva elmaradt.

Érdekes lehet az is, hogy hogy alakulnak az Apple kínai értékesítései, hogy a Huawei gyengélkedéséből tud-e profitálni. Az Apple-nél jelenleg Kína a harmadik legnagyobb divízió a bevételek tekintetében.

A készpénzállomány alakulása is hordoz információkat, az Apple hagyományosan egy erős készpénztermelő-képességgel működő cég, ami lehetővé teszi, hogy több milliárd értékben vásároljon részvényeket a vállalat és osztalékot fizessen. Osztalékemelésről jellemzően tavasszal szokott döntés születni az Apple-nél.

Árfolyam és árazás

Erős volt a tavalyi és a nagy technológiai vállalatoknál és ez alól az Apple sem jelentett kivételt, a vállalat részvényeinek árfolyama 75 százalékot száguldott 2020-ban. Idén 7 százalékos pluszban áll a részvény, amivel felülteljesíti az irányadó amerikai indexeket.

Az utolsó 5 negyedéves gyorsjelentésből 3 után emelkedett a részvények árfolyama.

Az árfolyam emelkedésénél jóval kisebb mértékben emelkedtek az elemzői profitvárakozások, ennek megfelelően pedig tavaly az Apple részvényeinek értékeltsége is megugrott, a 12 havi előretekintő P/E ráta már közel 35-szörös.

Ez több mint a kétszerese az elmúlt 10 év átlagos 12 havi előretekintő P/E rátájának és az S&P IT indexhez viszonyítva is jelentős prémium alakult ki azután, hogy az utóbbi 10 évben jellemzően diszkonttal forogtak az Apple részvényei.

Címlapkép: Apple

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments