szerda, március 22, 2023
Home Macbook Ez fáj majd: a dízel árának durva emelkedésére lehet számítani

Ez fáj majd: a dízel árának durva emelkedésére lehet számítani

Az EU-tagállamok – igy Magyarország – által megszavazott legújabb szankciók azért lényegesek, mert bár a kormány kiharcolta, hogy részleges mentességet kapjunk az olajembargó alól, így a behozatali tilalom csak az orosz tengeri exportra vonatkozik – a vezetékes szállításokra nem –, a hazai szükségletek kielégítésére nem elegendő az itthon finomított dízelmennyiség, így importra lesz szükségünk.

Európa nagymértékben függ az orosz gázolajimporttól, ezért az elemzők szerint a február 5-i tilalom várhatóan növeli az üzemanyag haszonkulcsát, vagyis a dízel drágul majd. A várakozások szerint a gázolaj nyeresége, amelyet egy finomító a nyersolaj gázolajjá történő finomításából szerez, az év első felében átlagosan 38 dollár lesz hordónként, ami a Reuters számításai alapján több mint kétszerese a korábbi átlagoknak.

A szükségleteket Magyarország is kerülőúton elégítheti ki, tehát a Közel-Keletről és Ázsiából. Mint ismert, az orosz dízel egyik legnagyobb exportálója Törökország. A Facts Global Energy tanácsadócég szerint a jövőben, a szankciók életbelépése után, többek között Törökországon keresztül lehet majd kijátszani a büntetőintézkedéseket úgy. hogy ország az orosz nyersanyagot a saját finomítóiban dolgozza majd fel, és azt exportálja Európába.

(A legfrissebb hírek itt)

Piaci szakértők szerint a szankciókat más térségekből is meg lehet kerülni, hiszen a kőolajtermékek esetén a késztermékről az adalékanyagok miatt lehetetlen megmondani, hogy milyen eredetű nyersanyagból állították elő. Ráadásul a kőolajtermékek rugalmasabban szállíthatók, mint a földgáz, nem kell hozzá plusz infrastruktúra.

(via index.hu)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Source

Most Popular

Az Apple sokat kritizált lépését veheti át a Samsung

Korábban sok kritika érte a cupertinói vállalatot, amiért kivette a töltőt a dobozból, ám úgy tűnik, hamarosan a Samsung is hasonló útra léphet. ...

KárpátHír • Hírek Kárpátaljáról, Ukrajnából Önnek!

A Kremlben elrendelték, hogy senki sem használhatja az Apple mobiljait az épületben. A Reuters információi szerint az oroszok a nyugati kémektől tartanak. Source

Különleges hadművelet indul az iPhone ellen

Az orosz kormányzat nem szeretne egyetlen Apple okostelefont sem látni a minisztériumi tisztségviselők kezében. A Kommerszant tegnapi beszámolója szerint orosz kormányzati körökben kötelezően el...

Recent Comments