szombat, május 25, 2024
Home Macbook Ilyen számítógépet szeret a magyar – legalábbis ezt veszi az eMAG adatai…

Ilyen számítógépet szeret a magyar – legalábbis ezt veszi az eMAG adatai…

Globális szinten tavaly jóval kevesebb PC fogyott, mint egy évvel korábban, ami jótékony hatással volt az árakra. Az IDC piacelemző cég jelentése szerint 2022 első negyedévében az átlagos világpiaci ár 910 dollárra nőtt, ami a legmagasabb érték volt 2004 óta. Ám a következő negyedévre a trend már megfordult és az árcsökkenés tartós maradt. Ez is hozzájárulhatott, hogy a korábban elhalasztott vásárlásokat az elmúlt évben már nem tolták tovább a fogyasztók. Az eMAG-nál a világpiaci trendek egyelőre nem érzékeltették hatásukat: mind a notebookok, mind az asztali PC-k forgalma erős maradt.

Soha nem látott globális visszaesés

A Gartner tanácsadó cég nemrég publikált, előzetes forgalmi adatokon alapuló elemzése szerint 16,2 százalékos csökkenést szenvedett el a piac 2021-hez képest, leginkább a szokásosnál jóval gyengébb karácsonyi forgalom miatt. A 2021-es utolsó negyedévhez képest ugyanis 2022 végén 28,5 százalékkal kevesebb új számítógépet adtak el világszerte. Ilyen mértékű negyedéves csökkenést a Gartner munkatársai még sosem mértek.

Ezek lehetnek 2023 legjobb 2 az 1-ben laptopjai

Ezek lehetnek 2023 legjobb 2 az 1-ben laptopjai

Az eMAG ezzel szemben 2022-ben csaknem 20 százalékkal több – összesen mintegy 33 ezer darab – notebookot adott el az előző évhez képest. A hordozható számítógépekből tavaly csaknem ugyanannyi fogyott, mint 2020-ban, amikor a pandémia nyomán bevezetett távmunka és távoktatás miatt rengetegen vásároltak PC-t. Tavaly az eMAG-nál értékesített PC-k mintegy 80 százaléka volt notebook, és csupán a fennmaradó 20 százalék asztali számítógép.

Magyar választások

“Az, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet közepette is erősek voltak a PC-eladások az eMAG-nál, annak köszönhető, hogy a tavalyi év második felére visszaszoruló globális chiphiány hatására nagyon jó árú modellek jelentek meg, különösen a noteszgépek között. Így állt elő az a különleges helyzet, hogy míg más tartós fogyasztási cikkek ára az infláció hatására emelkedett, a laptopok ára csökkenhetett. Ez az oka, hogy számos vásárlónk új gép vásárlása mellett dönthetett” – közölte Hüse Tamás, az eMAG IT-üzletágának vezetője.

Az eMAG-nál a legnagyobb számban a 15,6 colos, full-HD képernyős Intel Core i3 illetve AMD Ryzen 3 processzorral szerelt notebookokat vásárolták tavaly. A legnépszerűbb gyártó az Asus, a HP és a Lenovo volt. A harmadik legnépszerűbb laptop viszont az M1-lapkával szerelt, 13 colos Apple Macbook Air lett.

Az asztali gépek közül kiemelten jól fogytak a minigépek (Apple mac mini és a Zotac hasonló gépei), illetve a HP és Dell monitorral egybeépített desktop gépei a normál méretű házba szerelt hagyományos PC-k mellett. Bár a gamer termékek közül a notebookok és a kiegészítők (egér, billentyűzet, headset) a legnépszerűbbek, az eMAG-nál a 2022-es top 10 desktop gép egyike egy Asus ROG gamer konfiguráció volt.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről! www.sportal.hu – Együtt a lelátón!

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments