vasárnap, június 16, 2024
Home Macbook Iszik és vezet? Nem gond! Egyre elterjedtebb az alkoholmentes bor! Kóstolta már?

Iszik és vezet? Nem gond! Egyre elterjedtebb az alkoholmentes bor! Kóstolta már?

A Nielsen piackutató adatai szerint 2021 első felében 43 százalékkal nőtt az alkoholmentesített bor, más néven alkoholmentes borok értékesítése világszerte – olvasható a winespectator.com cikkében.

Mióta gyártják?

Az alkoholmentes bor – amelynek technikailag 0,5 térfogatszázaléknál kevesebb alkoholt kell tartalmaznia –, az 1980-as években jelent meg először a piacon, az évek során változó sikerrel. Az egyik első márkát, az Arielt J. Lohr vezette be alacsony alkoholtartalmú alternatívaként a Hyatt Hotels vendégei számára. A borok gyorsan népszerűvé váltak, miután az 1986-os Los Angeles-i megyei vásáron aranyérmet nyertek, miközben alkoholos borokkal versenyeztek. Európában néhány éve kezdtek el kísérletezni vele a borászok, Párizsban például már külön szaküzlete is nyílt az alkoholmentes boroknak, ahol több mint négyszáz fajta alkoholmentes ital, köztük ötvenféle alkoholmentes pezsgőbor közül lehet válogatni.

Ez is érdekelheti: Így lehetünk egészségtudatos borfogyasztók

Jóval kevesebb kalória

Azok számára, akik megpróbálják visszaszorítani az alkoholfogyasztást, az alkoholmentesített bor nyilvánvaló előnyöket kínál. 1,5 dl vörösbor általában 12-15 térfogatszázalék alkoholt és körülbelül 125 kalóriát tartalmaz. Ugyanennyi alkoholmentesített vörösbor 0,5 térfogatszázalék alkoholt és körülbelül 30-35 kalóriát tartalmaz, miközben megtartja a potenciálisan előnyös polifenolokat, például a rezveratrolt.

Szabályok

Az alkoholcsökkentési és alkoholmentesítési eljárásokat csak boron, pezsgőn, habzóboron és a két gyöngyözőbor kategória esetében lehet alkalmazni az Európai Unióban, és az is lényeges, hogy ha a bor tényleges alkoholtartalma 10% alá kerül az alkoholcsökkentés eredményeként, abban az esetben a címkén jelölni kell a minőségmegőrzési időt is – olvasható a boraszportal.hu-n.

Az alkoholmentes bor utólagos eljárással készíthető, amelynek során kivonják az alkoholt a borból. Erre erjesztés után erjesztés után háromféle módszer adódik: vákuumdesztillációval, fonókúpos technológiával vagy fordított ozmózissal.

Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről! www.sportal.hu – Együtt a lelátón!

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments