szerda, március 22, 2023
Home Macbook Itt a váratlan fordulat? Ezen bukhat meg Paks II. EU-s engedélye

Itt a váratlan fordulat? Ezen bukhat meg Paks II. EU-s engedélye

A jogi ellentmondásra Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője egy frissen benyújtott írásbeli kérdéssel mutatott rá.

A kérdés hátteréhez ismerni érdemes a Paks II.-vel kapcsolatos 2014 -ben elindult eljárásokat.

  • Miért tartott 3 évig az engedélyezés?

A magyar és az orosz kormány 2014 elején megegyezett egymással, hogy orosz állami hitelből az orosz állami Roszatom új atomerőműveket épít Paksra, a beruházást viszont engedélyeznie kellett az Európai Bizottságnak is. Több szempont mellett legtovább azt vizsgálták, hogy nem számít-e tiltott állami támogatásnak a beruházás finanszírozása.

  • Miért kapott engedélyt Paks II?

Az állami támogatást részben azért fogadta el a Bizottság, mert a magyar kormány előadta, hogy Paks I. négy blokkjának üzemideje 2032 és 2037 között lejár, azokat egymás után be kell majd zárni, és új atomerőművek nélkül áram nélkül maradna Magyarország, ekkora kiesést másként nem lehet pótolni.

  • Miért pereltek az osztrákok?

Paks I. bezárása előkerült az osztrák kormány által, az Európai Bizottság döntése ellen indított perben is, amelyben végül az osztrák állam alulmaradt . Szerintük nem lehetett volna megadni az engedélyt Paks II. állami támogatására. Az osztrákok azzal érveltek, nincs garancia rá, hogy a magyarok tényleg bezárják a 30-as években Paks I-et, és így nem áll meg az érv, hogy áram nélkül marad Magyarország, ha nincs Paks II. Ráadásul ezzel piaci fölényre tesz szert az ország.

  • Miért fontos az elutasító határozat pontos szövege?

– A megtámadott határozat csak annyiban engedélyezi a támogatást, amennyiben az a bejelentett intézkedéssel összhangban marad – áll az Európai Bíróság döntésében.

Ezek szerint az osztrákoknak nem kell aggódniuk, mert ha a magyarok az ígéretükkel szemben tovább üzemeltetnék Paks I-et, akkor a Bizottság engedélye már nem lesz érvényes Paks II-re.

  • Mi történt a bírósági döntés után egy héttel?

A Bíróság határozatáig tényleg nem erősítették meg ezt bizonyítékok. Csakhogy az ítélet kimondása után egy héttel, december 8-án, a magyar parlament elfogadott egy határozatot, amelyben tudomásul veszi, hogy a kormány kivizsgáltatja, hogy Paks I élettartamát meg lehet-e hosszabbítani. A határozat szerint meg lehet vizsgálni, hogy akár 20 évvel, azaz 2057-ig is meghosszabbítsák az utolsónak beüzemelt régi blokk szavatosságát.

(via 444.hu)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Source

Most Popular

Az Apple sokat kritizált lépését veheti át a Samsung

Korábban sok kritika érte a cupertinói vállalatot, amiért kivette a töltőt a dobozból, ám úgy tűnik, hamarosan a Samsung is hasonló útra léphet. ...

KárpátHír • Hírek Kárpátaljáról, Ukrajnából Önnek!

A Kremlben elrendelték, hogy senki sem használhatja az Apple mobiljait az épületben. A Reuters információi szerint az oroszok a nyugati kémektől tartanak. Source

Különleges hadművelet indul az iPhone ellen

Az orosz kormányzat nem szeretne egyetlen Apple okostelefont sem látni a minisztériumi tisztségviselők kezében. A Kommerszant tegnapi beszámolója szerint orosz kormányzati körökben kötelezően el...

Recent Comments