hétfő, december 5, 2022
Home Apple Watch Lejárt a bankkártyák ideje - Napi.hu

Lejárt a bankkártyák ideje – Napi.hu

Elkeseredett küzdelmet folytat a magyar jegybank és a kormány a magyarországi készpénzhasználat ellen, amelynek némi eredmény már látszik. A pandémiában gyors ütemben nőni kezdett a biztonságosabb bankkártya-használat, és a készpénz felhalmozásának mértéke is csökkent. Az is hozzájárul ehhez a folyamathoz, hogy a kártyatársaságok sorra jelentik be azokat az újdonságokat, amelyek még vonzóbbá tehetik a felhasználók számára a digitális fizetést.

A bankok pedig egymás után vezetik be a nagy technológiai cégek megoldásait. Az iPhone-okra készült Apple Pay már minden hazai nagybanknál elérhető, az androidos operációs rendszerekre fejlesztett Google Payt is több hitelintézet elindította már, az idén ősszel pedig az egyik banknál elrajtolt a Garmin Pay is Magyarországon az okosórát használó sportolók nagy örömére. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ha valaki elkezdett a telefonjával vagy a karórájával fizetni a boltokban, akkor nem is veszi már elő többé a bankkártyáját.

Kapcsolódó

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (MNHH) adatai szerint 2020 végén már csaknem 6,7 millió okostelefonos SIM-kártya volt Magyarországon, és az ilyen eszközök száma folyamatosan nő, ezért várható, hogy a jövőben egyre többen térnek majd át a bankkártyáról a mobilos fizetésre.

Nagyon biztonságos

A bankkártyát kiváltó mobilbankos fizetések már évek óta elérhetők voltak Magyarországon, több bank is készített olyan applikációt, amellyel az ügyfelei a boltok termináljain a bankkártya helyett a telefonjukkal is tudtak fizetni. Ezek azonban korántsem lettek olyan népszerűek, mint a Big Tech cégek fejlesztései.

Az Apple Pay 2019 májusában érkezett meg Magyarországra, és azonnal óriási siker lett. Azóta az összes hazai nagybank bevezette, és ahol egy ideje már elérhető a szolgáltatás, az a tapasztalat, hogy az ügyfelek sokkal jobban szeretik, mint a korábbi saját bankos fejlesztésű applikációkat, gyakrabban is használják a szolgáltatást, és sokkal többet költenek ily módon.

Az Apple Payt persze sokan várták, a bankos applikációk ugyanis kivétel nélkül csak androidos telefonokon működtek (az Apple nem engedélyezett ilyen fejlesztéseket), így az iPhone-tulajdonosok korábban nem tudtak a telefonjaikkal a boltokban fizetni. A bevezetés után viszont azonnal ráálltak a szolgáltatás használatára, hiszen az nagyon biztonságos, azonnal látják, hogy sikeresen végbe ment-e a tranzakciót, amelyet biometrikus úton, az ujjlenyomatukkal vagy a telefon arcfelismerő funkciójával hagyhatnak jóvá. Akinek van Apple Watch okosórája, annak pedig még a telefonjára sincs szüksége a fizetésnél, az óra odaérintésével is rendezheti a számlát a terminálokon.

Az okoseszközökben tárolt bankkártyás fizetés ráadásul rendkívül biztonságos a hagyományos bankkártyához képest. A klasszikus plasztiklapok esetében sokszor előfordult, hogy a csalók titokban fotót, videót készítettek a kártyáról, és a kártyaszám, illetve a CVC-kódok segítségével vásároltak vele, az okostelefonokból, órákból viszont ezeket az adatokat úgyszólván lehetetlen kinyerni. Míg az ellopott bankkártyákkal szintén könnyen vissza lehet élni, az eltulajdonított okoseszközökben tárolt kártyákat, ha a telefonon, okosórán a megfelelő biztonsági beállítások meg vannak adva, jóformán képtelenség feltörni.

A többi karórás fizetés lassan terjed

Az Apple Watch mellett egyelőre Magyarországon banki ügyfelek most még csak a Garmin-órákkal tudnak fizetni, és ez a lehetőség is csupán egyetlen hitelintézetnél érhető el, illetve egyes fintechcégek kártyáit kapcsolhatják hozzá az ügyfelek a Garmin okosórájukhoz.

A Google Pay már több hazai banknál elérhető, ezt az androidos telefonnal rendelkező ügyfelek tudják igénybe venni, és újabban már okosórával is összekapcsolhatók össze Magyarországon is a bankkártyák.

Az egyik legnépszerűbb okosóramárka, a Fitbit használói viszont várhatnak még a karórás fizetéssel. A Fitbit Payt eddig egyik hazai bank sem vezette még be, de vannak olyan fintechcégek, amelyek bankkártyáit hozzákapcsolhatják a tulajdonosok az órájukhoz. Mivel a Fitbitet két évvel ezelőtt megvásárolta a Google, nem kizárt, hogy előbb-utóbb a Google Pay is működni fog az ilyen órákon.

Nagyon népszerűek Magyarországon a Samsung okosórái is, de a Samsung Pay szolgáltatás egyelőre nem működik még rajtuk. A Huawei Pay fejlesztése csak a kínai UnionPay kártyákkal kompatibilis egyelőre, és a Xiaomi Mi Pay is egyelőre csak Kínában és Indiában használható.

Most Popular

A Google szerint az 1990-es években ragadt az Apple üzenetküldője

Nem ez az első alkalom, hogy a Google felszólalt az Android felhasználókat kirekesztő iMessage ellen, és most egy újabb alkalmat találtak erre, mégpedig az...

Mégsem realityOS lesz az Apple kiterjesztett valóság rendszerének neve

Az Apple kiterjesztett valóság rendszerének mégsem realityOS lesz a neve, a pletykák szerint xrOS lehet az új rendszer elnevezése.A Bloomberg szerint az Apple kiterjesztett...

Az iOS 16.2-nek ki kell javítania az iPhone 14 Pro mindig bekapcsolt kijelzőjének hibáját

Az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max Van néhány feltűnő szoftvermódosítás, pl Dinamikus sziget Rendszerriasztások és nagyon várt figyelmeztetések megjelenítése állandó kijelző....

Így mentett életet az iPhone 14: megfagyhatott volna az alaszkai autós

Nagyon durva az Apple új fejlesztése, amivel onnan is lehet segítséget hívni, ahol se térerő, se WiFi, se mobilnet. De vajon hogy csinálták?...

Recent Comments