szombat, május 25, 2024
Home Iphone Tud a Huawei iPhone gyilkos telefont csinálni?

Tud a Huawei iPhone gyilkos telefont csinálni?

A Huawei Mate 50 Pro mobilba majdnem mindent belepakolt a kínai cég, amit ma a mobil iparágban nyújtani tudnak. Megnéztük, hogy mire elég ez ma egy olyan mezőnyben, ahol bitang tudású és külsejű eszközök versenyeznek a vásárlók kegyeiért.

2020 tavaszáig úgy tűnt, már csak idő kérdése, hogy a Huawei jó eséllyel a mobil iparág királyává váljon.

A kínai cég úgy tört fel néhány év alatt a semmiből, mint a talajvíz, és minden alkategóriában igen versenyképes modellekkel rendelkezett. Ennek köszönhetően komoly piaci részesedésre tett szert, és már az Apple és a Samsung megingathatatlannak hitt pozícióit is komolyan veszélyeztette.

Aztán jött Trump, és 2020 májusában az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik fordulataként feketelistára tette a Huaweit. Ennek következtében a vállalatot elvágták számos USA-hoz köthető technológiától. Ezek közül a legsúlyosabb csapás az volt, hogy elérhetetlenné váltak a kínai gyártó készülékein a Google szolgáltatások. Így többek között a Google Play hatalmas alkalmazás kínálata, illetve maga az egész Google ökoszisztéma. Mindez pedig katasztrofális hatással járt, hiszen a nemzetközi piacon igen rövid idő alatt beszakadtak a Huawei eladásai.

A Huawei nem adta fel a harcot, és elképesztően komoly energiákat mozgósított meg annak érdekében, hogy „betömje a lyukakat”. Azaz, hogy felépítsen a semmiből egy megfelelő nagyságú szoftveres kínálatot, illetve előálljon olyan megoldásokkal, amelyekkel elérhetővé válnak a gyártó készülékein a mindenki által kedvelt applikációk.

Emellett magát a készülékfejlesztést sem hanyagolták el, és mindig megpróbáltak a legnagyobb tudású modellek szegmensében is életképesnek tűnő termékekkel előrukkolni. Ez idén sem történt másként, aminek köszönhetően 2022 végén kijöttek a Huawei Mate 50 Pro nevű telefonnal, amelyet az über csúcskategóriás modellek, így például az új iPhone-ok közvetlen ellenfelének szánnak.

A Huawei Mate 50 Pro ősszel Magyarországra is megérkezett.

Legalábbis az USA-n kívül, hiszen november végén az Amerikai szövetségi távközlési és telekommunikációs hatóság megtiltotta az Észak-Amerikai országban az összes Huawei termék árusítását.

Korrekt megjelenés

Több példát is láttunk arra mostanában, hogy egy alapvetően elit ligás telefon kifejezetten átlagos külsővel bírt, de erre itt a döntéshozók érezhetően odafigyeltek. Az ultravékony kávák, a széleken hajlított képernyő, valamint az üveggel borított, fémes hatású hátlap elegánssá teszi a megjelenését.

huawei mate 50 pro
Jól sikerült a dizájn.

A hátul elhelyezett kör alakú kamerarendszer figyelemfelkeltő, de arányos, és csak minimális mértékben emelkedik ki. Érdekes, hogy az előlapi kamerát, illetve szenzorokat nem egy különálló, képernyőbe vágott szigetre pakolták, hanem a régebbi iPhone-okhoz hasonlóan helyezték el őket, egy úgynevezett notchon. Ezt személy szerint nem annyira értem, láttunk ugyanis már olyan Huawei telefont, ahol ezt futurisztikusabban oldották meg.

huawei telefon
A fémes hatású hátlap jól áll neki.

Mindegy, ez igazából tényleg csak apróság. Ennél fontosabb, hogy egy kifejezetten nagy mobilról van szó, hiszen a hossza 16,2 centiméter, a súlya pedig 209 gramm. A gombok jó helyen vannak, nem lötyögnek, viszont sajnos a fejhallgató csatlakozót lespórolták róla.

Bitang erő és remek kép

A várakozásoknak megfelelően irgalmatlanul erős hardver került bele. A teljesítmény a gyakorlati tapasztalatok és a benchmark mérések alapján is kiemelkedő. Ebből fakadóan mindenre alkalmas, amire manapság mobilt használnának az emberek.

COD huawei
A csúcsjátékok is szépen futnak!

A legjobb grafikájú játékok, a nagy felbontású HDR videók is hibátlanul futnak, a navigáció, chatelés, netezés és a médiaállományok szerkesztése is problémamentes.

Korábbi Huawei csúcsmodellekkel ellentétben a Mate 50 Pro már akkor sem forrósodik át kellemetlenül, ha teljes fordulatszámon zakatol a hardver, amiért dicséret jár.

huawei benchmark
A szintetikus tesztprogram szerint is erős.

A 4700 mAh-s akkumulátor átlagos üzemidőt szavatol, azaz használattól függően nagyjából 5-8 órával lehet kalkulálni. A látványvilág a várakozásoknak megfelelően teljesen rendben van, hiszen az OLED technológia szép, naturális, markáns színeket, tökéletes kontrasztot produkál. A 120 Hz-es képfrissítési rátának hála a lapozás, görgetés gyors, a mozgásmegjelenítés hibátlan, a fényerő kellően nagy ahhoz, hogy nappal is használható maradjon a termék.

Kamerák

Kamera fronton a Huawei hagyományosan nagyon erős volt a prémium szegmensben, és ezt a jó szokásukat a Mate 50 Pro esetében is megtartották. A készülék rendelkezik ultraszéles látószögű és zoomkamerával is, amelyekkel nappal remek képeket lehet lőni.

Budapest éjjel
Sötétben is szép képeket lehet vele készíteni.

A főkamera pedig éjjel is kiválóan teljesít, sötétben is abszolút vállalható fotók készíthetők vele. Az optikai stabilizátornak és a 4K támogatásnak hála videózásra is alkalmas, de hát ez egy ilyen kaliberű termék esetében alapelvárás nyilván.

huawei telefon képek
És nappal sincs gond!

Google nélkül

A Huawei továbbra is küzd a Google támogatás hiányával, ami korábban azt eredményezte, hogy a megszokottnál sokkal kisebbé vált az alkalmazáskínálat.

Ezt mostanra megoldották, hiszen a cég egyrészt saját maga is fejleszt appokat, másrészt pedig létrehoztak egy rendszert, aminek révén a külső forrásból származó szoftverek egyszerűen elérhetőek, kereshetőek.

Ez még mindig nem annyira kiforrott és egyszerű módszer, mint amit a Google alkotott a Play Áruházzal, de ezzel azért együtt lehet élni, bár az nem tetszett, hogy tele van reklámmal. A választék ennek köszönhetően kellően nagy, az olyan korábban fájóan hiányzó applikációk is egyszerűen letölthetőek, mint például a Facebook vagy akár a Gmail.

Google hiány
A Google támogatás hiánya kényelmetlenséget okozhat.

De ez azonban nem minden, mert a Google Szolgáltatások csomag nem pusztán az alkalmazásokat takarja, hanem egy komplett ökoszisztémát, amiben az egyes szoftverek láthatatlanul, ezer szállal kapcsolódnak össze. Tehát, hogy például a PC-s böngésző keresései, vagy a korábbi találatok megjelennek a telefonon is, hogy a jelszavak tárolása, kezelése is megoldott az egyes eszközök között.

Ezek olyan funkciók, amelyek nélkül persze lehet élni, de komfortosabbá és egyszerűbbé teszik az életet, az okos eszközöktől pedig pontosan ezt várjuk.

Az pedig még nagyobb negatívum, hogy ha valamit korábban a Google rendszerében vásároltunk, akkor arról a Huawei telefonokon, így e modellen is le kell mondani. Tehát előfordulhat, hogy konkrétan anyagilag hátrányt okoz a Google szolgáltatások hiánya. Persze, ha valaki Google mentes életet él, vagy nem nagyon támaszkodik az amerikai cég megoldásaira, akkor mindez nem jelent komolyabb problémát.

Megéri?

A Huawei Mate 50 Pro 540 000 forintba kerül, tehát az ára egyértelműen elit kategóriás. Teljesítményében, kamerájában és dizájnjában hozza azt a szintet, amit közvetlen versenytársai kínálnak, sőt.

huawei csúcstelefon
A kamerák rendben vannak, a dizájn remek, a teljesítmény nagy.

Viszont tény, hogy a Google szolgáltatások hiánya továbbra is hátrányt jelent. Persze lehet érvelni azzal, hogy az iPhone-ok is saját rendszert használnak, viszont az is igaz, hogy az Apple több, mint tíz éves előnyben van a Huaweihez képest e téren. Ők sokkal hamarabb elkezdték az ökoszisztéma kiépítését, a felhasználói rétegük sokkal nagyobb, a rendszerük sokoldalúbb, felhasználóbarátabb.

És ez az, ami miatt azt mondanám, hogy a Mate 50 Pro nem egy iPhone gyilkos készülék. De az tény, hogy egy jól összerakott, kiemelkedő tudású telefon, ám a világot nem fogja letarolni, ez egészen biztosnak tűnik.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments