hétfő, január 17, 2022
Home Apple hírek Veszélyes lehet a gyerekekre az Apple AirTag

Veszélyes lehet a gyerekekre az Apple AirTag

Az ausztrál fogyasztóvédelmi hatóság nem olyan régóta szigorúbb szabályozást vezetett be a gombelemeket használó eszközökkel kapcsolatban, főként a gyerekek védelme érdekében, most pedig úgy tűnik, hogy az első nagyobb hal, amelyik fennakadt a hálón, nem más mint az Apple.

A hatóság (Australia’s Competition and Consumer Commission, rövidítva ACCC) ugyanis megvizsgálta az amerikai nagyvállalat által kifejlesztett kis nyomkövető eszközt, az AirTaget, és úgy találta, hogy az veszélyes lehet a gyerekekre.

Az ok pedig rendkívül egyszerű: a kis kütyüből nagyon könnyű kivenni a gombelemet, amit aztán a gyerekek például lenyelhetnek.

Az Apple szándékosan úgy tervezte az AirTaget, hogy abban a lehető legkönnyebb legyen elemet cserélni, azonban úgy tűnik, hogy talán túl könnyűre sikerült. Az ACCC a vizsgálat során megállapította, hogy az eszköz hátulját nagyon egyszerűen ki tudja nyitni egy gyerek, majd eltávolítani belőle a kis gombelemet, ami aztán többféle módon is kárt tehet a csemetében: lenyelheti, a torkán akadhat, bekerülhet a füleibe, orrába.

Forrás: MacRumors

Az ACCC vizsgálata ezen kívül rámutat arra, hogy az AirTag hátulja még akkor sincs feltétlenül rendesen zárva, ha a felhasználó azt hiszi.

Az eszköz ugyanis kiad egy hangot, ha sikeresen ráhelyeztük a hátlapot, azonban a tesztek szerint ezt a hangot akkor is produkálja néha, ha mégsem sikerült megfelelően visszazárni.

Fontos megjegyezni, hogy az ACCC a hasonló konkurens termékeket is vizsgálja, azonban számos esetben a gyártók már eleve gondoltak erre, így a Tile eszközeinek kinyitásához például legalább szükség van egy gemkapocsra (vagy ehhez hasonlóra), míg más esetben akár csavarhúzóra is szükség lehet.

Az Apple annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy eszközeik tervezésekor minden nemzetközi szabványt és biztonsági előírást figyelembe vesznek, és így történt ez az AirTag esetében is. Mindenesetre Ausztráliában már néhány üzletlánc meg is szüntette az AirTag értékesítését, amíg megnyugtató megoldás nem születik a helyzetre.

Most Popular

Ismét perlik az Apple-t, ezúttal egy töltési probléma miatt

Talán nem túlzunk azzal a kijelentéssel, hogy a tech iparból a legtöbbször az Apple-lel kapcsolatban kapja fel a sajtó, ha közük van valamilyen bírósági...

Az iPad Air is frissül az új iPhone SE mellett

Mindenki úgy kalkulál, hogy az Apple a tavasszal esedékes bemutatóján a friss iPhone SE-t fogja fókuszba helyezni. Ezzel kapcsolatban azt várja a szakma, hogy...

Átalakul a céges laptopok piaca: egyre több a MacBook az irodákban

A cikk megjelenését az iSTYLE támogatta. Amikor egy vállalat informatikai beruházást hajt végre, több szempontot is mérlegelnie kell, például az alkalmazottak és a...

Borsos áron jöhet az Apple kevert valóságos kütyüje | 24.hu

Egy ideje már lehet róla hallani, hogy az Apple headsetet fejleszt, ami a cég első kevertvalóság-eszköze lesz. A belsős forrásokkal ellátott Mark Gurman, a...

Recent Comments