kedd, május 28, 2024
Home Apple hírek Veszélyes lehet a gyerekekre az Apple AirTag

Veszélyes lehet a gyerekekre az Apple AirTag

Az ausztrál fogyasztóvédelmi hatóság nem olyan régóta szigorúbb szabályozást vezetett be a gombelemeket használó eszközökkel kapcsolatban, főként a gyerekek védelme érdekében, most pedig úgy tűnik, hogy az első nagyobb hal, amelyik fennakadt a hálón, nem más mint az Apple.

A hatóság (Australia’s Competition and Consumer Commission, rövidítva ACCC) ugyanis megvizsgálta az amerikai nagyvállalat által kifejlesztett kis nyomkövető eszközt, az AirTaget, és úgy találta, hogy az veszélyes lehet a gyerekekre.

Az ok pedig rendkívül egyszerű: a kis kütyüből nagyon könnyű kivenni a gombelemet, amit aztán a gyerekek például lenyelhetnek.

Az Apple szándékosan úgy tervezte az AirTaget, hogy abban a lehető legkönnyebb legyen elemet cserélni, azonban úgy tűnik, hogy talán túl könnyűre sikerült. Az ACCC a vizsgálat során megállapította, hogy az eszköz hátulját nagyon egyszerűen ki tudja nyitni egy gyerek, majd eltávolítani belőle a kis gombelemet, ami aztán többféle módon is kárt tehet a csemetében: lenyelheti, a torkán akadhat, bekerülhet a füleibe, orrába.

Forrás: MacRumors

Az ACCC vizsgálata ezen kívül rámutat arra, hogy az AirTag hátulja még akkor sincs feltétlenül rendesen zárva, ha a felhasználó azt hiszi.

Az eszköz ugyanis kiad egy hangot, ha sikeresen ráhelyeztük a hátlapot, azonban a tesztek szerint ezt a hangot akkor is produkálja néha, ha mégsem sikerült megfelelően visszazárni.

Fontos megjegyezni, hogy az ACCC a hasonló konkurens termékeket is vizsgálja, azonban számos esetben a gyártók már eleve gondoltak erre, így a Tile eszközeinek kinyitásához például legalább szükség van egy gemkapocsra (vagy ehhez hasonlóra), míg más esetben akár csavarhúzóra is szükség lehet.

Az Apple annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy eszközeik tervezésekor minden nemzetközi szabványt és biztonsági előírást figyelembe vesznek, és így történt ez az AirTag esetében is. Mindenesetre Ausztráliában már néhány üzletlánc meg is szüntette az AirTag értékesítését, amíg megnyugtató megoldás nem születik a helyzetre.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments