Home Apple hírek Veszélyes lehet a gyerekekre az Apple AirTag

Veszélyes lehet a gyerekekre az Apple AirTag

Az ausztrál fogyasztóvédelmi hatóság nem olyan régóta szigorúbb szabályozást vezetett be a gombelemeket használó eszközökkel kapcsolatban, főként a gyerekek védelme érdekében, most pedig úgy tűnik, hogy az első nagyobb hal, amelyik fennakadt a hálón, nem más mint az Apple.

A hatóság (Australia’s Competition and Consumer Commission, rövidítva ACCC) ugyanis megvizsgálta az amerikai nagyvállalat által kifejlesztett kis nyomkövető eszközt, az AirTaget, és úgy találta, hogy az veszélyes lehet a gyerekekre.

Az ok pedig rendkívül egyszerű: a kis kütyüből nagyon könnyű kivenni a gombelemet, amit aztán a gyerekek például lenyelhetnek.

Az Apple szándékosan úgy tervezte az AirTaget, hogy abban a lehető legkönnyebb legyen elemet cserélni, azonban úgy tűnik, hogy talán túl könnyűre sikerült. Az ACCC a vizsgálat során megállapította, hogy az eszköz hátulját nagyon egyszerűen ki tudja nyitni egy gyerek, majd eltávolítani belőle a kis gombelemet, ami aztán többféle módon is kárt tehet a csemetében: lenyelheti, a torkán akadhat, bekerülhet a füleibe, orrába.

Forrás: MacRumors

Az ACCC vizsgálata ezen kívül rámutat arra, hogy az AirTag hátulja még akkor sincs feltétlenül rendesen zárva, ha a felhasználó azt hiszi.

Az eszköz ugyanis kiad egy hangot, ha sikeresen ráhelyeztük a hátlapot, azonban a tesztek szerint ezt a hangot akkor is produkálja néha, ha mégsem sikerült megfelelően visszazárni.

Fontos megjegyezni, hogy az ACCC a hasonló konkurens termékeket is vizsgálja, azonban számos esetben a gyártók már eleve gondoltak erre, így a Tile eszközeinek kinyitásához például legalább szükség van egy gemkapocsra (vagy ehhez hasonlóra), míg más esetben akár csavarhúzóra is szükség lehet.

Az Apple annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy eszközeik tervezésekor minden nemzetközi szabványt és biztonsági előírást figyelembe vesznek, és így történt ez az AirTag esetében is. Mindenesetre Ausztráliában már néhány üzletlánc meg is szüntette az AirTag értékesítését, amíg megnyugtató megoldás nem születik a helyzetre.

Most Popular

A legújabb iPhone-ok sem védettek a Pegasus kémprogram ellen | 24.hu

Az iPhone-okat is célzó Pegasus „jelentős” hibákat használt ki az Apple iMessage alkalmazásában – nyilatkozta egy biztonsági szakértő, aki évek óta vizsgálja az NSO...

Figyelmeztet az Apple: nem mindegy, mivel fertőtleníti a készülékét

Az Apple frissítette a felhasználók számára készített útmutatóját, amiben azt írja, hogy nem szabad olyan szerrel kezelni a vállalat termékeit, amiben hidrogén-peroxid található. ...

Nagyot erősödött az iPhone az USA-ban

Hirdetés A CIRP (Consumer Intelligence Research Partners) elemzőcég jelentéséből derül ki, hogy az iOS és az Android gyakorlatilag 50-50%-ban osztozott...

Praktikus töltő érkezett az Apple eszközökhöz

Három az egyben, MagSafe technológiás vezeték nélküli töltőt hozott a Mophie az Apple eszközeihez. A Mophie legújabb vezeték nélküli töltője egyszerre három Apple eszköz töltésére...

Recent Comments